pondělí 4. dubna 2016

Povedu tým lidi, jak se na to připravit?

Povedu tým lidi, jak se na to připravit?

Povýšila jste v práci, získala jste vyšší kompetence a také zodpovědnost. Vést tým lidí není tak snadné, jak se může zdát. Je potřeba mít dostatek znalostí a zkušeností. Na mnoho věcí se můžete připravit předem. Poradíme Vám, jak vést lidi a zvýšit tak efektivitu práce. Navážeme na předchozí článek s názvem „Nástup do role vedoucí pracovnice“, kde jsme se zaměřovali na obecné rady a tipy, jak se vyrovnat s novou funkcí. Nyní zajdeme více do hloubky.

Proč jsou manažery častěji muži?

Ještě než přejdeme k tomuto tématu, pojďme si říci, proč se na manažerských pozicích vyskytují ženy tak málo, oproti mužům. Jakmile jde o řízení velkého týmu, často tuto pozici obsazují právě muži. Některé výzkumy poukazují na to, že ženy nejsou tak odolné a na vrcholových pozicích málokdy uspějí. Je to však často dáno také tím, že možnosti žen v kariérním postupu jsou omezeny rodičovstvím, ženy nejsou ochotné trávit v práci tolik času, jako muži a často jsou i psychicky méně odolné. To ovšem neznamená, že nemůžete kvalitně a úspěšně řídit tým lidí, a třeba i lépe než muži. My ženy totiž máme také své tajné zbraně v podobě trpělivosti a empatie.

Jděte svým podřízeným vzorem

Nejjednodušší nástroj takzvaného leadershipu (vůdcovství) je jít příkladem ostatním. V určitém slova smyslu je to podobné jako s dětmi ve škole, když chcete, aby dělaly to, co po nich chcete, musíte se tak chovat také. Ovšem vy to musíte zvládnout perfektně, jedině to, Vám dává oprávnění, žádat totéž po ostatních.

Buďte vedoucí, ale nikoliv diktáror

Loajalita je důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Často právě na tomto bodě pohoří mnoho nových manažerů. Získají dojem obrovské moci, která se však může obrátit proti nim. Tohle se obvykle týká spíše mužů, my ženy jsme empatičtější, což je v případě manažerské pozice velké plus. Lidé vědí, že se na nás mohou s důvěrou obrátit, kdykoliv je potřeba. Snažíme se být pro ně silným a spolehlivým partnerem a zároveň je nasměrovat tam, kam potřebujeme. Tento bod jistě splníte jako žena snadno, nicméně i zde je stále dostatek prostoru pro zlepšení a práci na sobě samé.

Vše se dá naučit

Nenechte se odradit mýty a předsudky o ženách na vedoucích pozicích. Snažte se na svou funkci velmi dobře připravit, věnujte tomu i část volného času. Je důležité naučit se nejen vycházet s podřízenými a vést je, ale také velmi dobře rozumět své práci a cílům, které chcete společně dokázat. Vy jste tady teď leadrem týmu, vaši podřízení jsou prostředníci, kteří Vám pomohou toho dosáhnout. Pokud uděláte chybu, nebojte se ji přiznat. A to samé vyžadujte i po svých podřízených. Ještě než nastoupíte na novou pozici, vyžádejte si manažerské školení, kde se dozvíte mnoho zajímavých informací, jak na to. S oblastí koučinku Vám může pomoci také Therapy center. Pokud máte pocit, že to nezvládnete podle svých představ a přepadají Vás různé negativní myšlenky, pak vězte, že Vám individuální terapie může hodně pomoci. Navštivte naše stránky www.terapie-zeny-divky.cz

Tým Therapy Center

Žádné komentáře:

Okomentovat