čtvrtek 12. května 2016

Plněním svých potřeb ke spokojenému životu


Sometimes we are so focused on what we want, we miss the things we need.
(Někdy se tolik soustředíme na to, co chceme, že nám uniká, co vlastně potřebujeme.)


Kdyby se Vás někdo zeptal, co byste chtěli nebo co chcete, jistě by Vás napadlo tisíc a jedna věc. Když se ale zamyslíte nad tím, co potřebujete, můžete přijít na to, že najít odpověď není tak jednoduché, jak se zdá. Velmi často se stává, že si lidé zamění to, co potřebují za to, co chtějí, ale chtít a potřebovat jsou dvě velmi rozdílné věci.

Většina žen, zejména poté, co se stanou maminkami více nebo méně své potřeby upozadí. V prvních letech dítěte je to tak dokonce hormonálně dáno. Je to nutné kvůli přežití miminka, z pohledu přírody mláděte člověka, které je absolutně závislé na mamince a to, jak dovede maminka odhadnout a plnit jeho potřeby, je pro jeho přežití klíčové. V dospělosti se pak tato péče stane jakýmsi základním kamenem pro péči o vlastní potřeby.

Dejte si, já se najím až pak


Co když se ale stane, že děti se už dávno samy najedí, samy si řeknou, co potřebují a dokonce i odmítnou to, co v danou chvíli nechtějí nebo nepotřebují a Vy jste stále v tom zajetém vzoru chování, který říká: „nejprve ostatní, potom já“? Je pro Vás snazší přemýšlet o tom, co potřebují lidé okolo Vás - manžel, přítel, děti, přátelé, rodiče, kolegyně? Nebo dokonce i úplně cizí lidé - filmové postavy, celebrity, sousedé, kolemjdoucí…? Často si ani neuvědomujeme, že jsme samy sebe úplně odstrčily někam dozadu. Nevidíme se, natož abychom vnímaly a dokázaly nahlas pojmenovat své potřeby. Je Vám to povědomé?

Nenaplněné potřeby vedou k životní nespokojenosti


Následky nenaplněných potřeb, ať už z dětství nebo dospělosti, vedou k životní nespokojenosti a k vyčerpanosti a takový návyk může vést i k depresím či k vyhoření. Je to proto, že je takto nastaven systém lidské psychiky, aby usiloval o naplňování potřeb a tím si zajistil přežití. Vždy jsme byli v historii lidstva nuceni spoustu svých potřeb potlačit, upozadit nebo plnit jen částečně. Proto je tak spousta z nás nastavena dodnes. V dnešní době to ovšem není tolik nutné a můžeme možná konečně začít rozlišovat, které potřeby si naplnit můžeme, a které odsuneme na později, na vhodnější místo nebo čas.

Co když ale na vnímání a plnění svých potřeb nejsem zvyklá?


Spoustě z nás se stalo, že po letech poctivého přehlížení svých potřeb jsme se dostali do bodu, kdy už je ani nevnímáme, nejsme na to zvyklí. Může nám pak chvíli trvat, než se na sebe opět naladíme, protože jako miminka jsme uměli vyjádřit své potřeby úplně všichni a pěkně nahlas. Když tedy nevíte, kde začít, začněte u základních potřeb, to jsou ty fyziologické. Zamyslete se, kolikrát za den ignorujete základní potřeby svého těla – žízeň, hlad, únavu, bolest kdekoli po těle a tak dále. Kolikrát si dáte něco, po čem víte, že Vám nebude fyzicky dobře? Káva na lačný žaludek, rychlý oběd za běhu a tak podobně? Kolikrát odsouváte spánek a do noci nad něčím sedíte nebo jen klimbáte u televize, abyste si po práci trochu „natáhli“ večer a nešli jen z práce do postele? A kolikrát Vám kvůli pracovnímu či jinému shonu přišly tyto nejzákladnější a jednoduché potřeby téměř nesplnitelné, omezující či otravné? Napadlo Vás: „kéž bych nepotřebovala spát, tolik bych toho stihla“ nebo „kéž bych nemusela jíst“ nebo „nemůžu přes den tolik pít, pak pořád lítám na záchod a nic neudělám“?
A to je jen několik příkladů…

Náš workshop Vám bude průvodcem a poradcem.


Budeme pracovat v menší skupině založené na důvěře a s reálnými tématy. Na úrovni teorie se podíváme nejdříve na to, co jste jako děti potřebovaly a co jste opravdu dostaly. Posléze prostudujeme hierarchii potřeb podle Maslowa, přístup E. Fromma, tzv. mindfulness přístup a pohled teorie Pesso Boyden (PSBP).

V druhé části workshopu se budeme plně zabývat Vašimi tématy a tím, co se konkrétně děje Vám.

Na konci workshopu budete umět rozlišit své potřeby.

Dozvíte se důležitou teorii, která Vás podpoří v tom pokračovat i po workshopu.

Vyzkoušíte si identifikovat alespoň dvě své důležité potřeby, které začnete naplňovat a vydáte se směrem k radosti ze života a vnitřní spokojenosti.

Přihlaste se na workshop ZDE.

Těším se na setkání s Vámi,
Klára

„Aby mohla dávat nejen mléko, ale i med, musí být nejen dobrou matkou, ale také šťastným člověkem a toho mnoho lidí nedosáhne.“ Erich Fromm

Žádné komentáře:

Okomentovat