čtvrtek 12. května 2016

Ukliďte si doma i ve svém životě

Také máte pocit, že už jste doslova "přeplněná" různými starostmi a problémy? Stejně, jako bychom jednou za čas měli udělat generální úklid ve svém domě, ale také třeba v počítači a v kanceláři, tak bychom se měli zaměřit na svou duši. Jedno s druhým ovšem velmi úzce souvisí. Často právě tento velký fyzický úklid pomůže ulevit také vaší psychice. Začít můžete klidně ještě dnes. Dáme vám pár tipů, jak na to.

Začněte u toho, co je pro vás důležité


Máte pocit, že váš počítač je v poslední době nějak zpomalený? Vaše pošta přeplněná a jen stěží se v ní orientujete? A co telefon? Kdy jste naposledy roztřídila fotky a smazala ty staré, které zbytečně zabírají paměť? Je mnoho věcí, které děláme automaticky, ale jen málokdy si najdeme čas na to, je roztřídit, promazat, vyčistit. Přitom nám pak neustále "otravují" život, protože se v nich nemůžeme pořádně vyznat. Udělejte si čas a roztřiďte si své věci pomalu a postupně. Nemusíte to mít hned, stačí postupně. Možná si to ani neuvědomíte, ale ulevíte tak i své duši. Stejně tak se můžete vrhnout na účtenky. Určitě zjistíte, že se vám za poslední roky nakupily v pořádném množství. A když pak potřebujete najít jednu konkrétní, je to doslova nadlidský výkon. Protřídit si účtenky, to je také skvělá terapie, uvidíte. Staré vyhoďte a nové si rozdělte alespoň podle roku, abyste tak měla přehled. Jakmile budete potřebovat reklamovat nějakou konkrétní věc, ušetříte si tak možná i hodiny dlouhého hledání.

Udělejte si pořádek ve svém šatníku


Každý rok si nakupujeme nové a nové oblečení, abychom pak zjistili, že stejně nemáme nic na sebe. Přitom většinu toho, co máme ve skříni už ani nenosíme. Zkuste si udělat ve skříni pořádek a uvidíte, že se najde spousta věcí, které vůbec nepotřebujete. A co s těmi věcmi, které už nenosíte? Pokud jsou v pořádku, byla by škoda je vyhodit. Rozdejte je kamarádkám, nebo dejte na charitu. Dobrý skutek je někdy skvělou terapií na unavenou duši. Samozřejmě ty lepší kousky můžete zkusit i prodat a získat tak nějakou korunu navíc na další nákupy.

Pořádek v životě i v psychice – dvě spojené nádoby


Vězte, že naše psychika je úzce spojena s tím, co děláme a v čem žijeme. Jakákoliv zdánlivá maličkost nás může pořádně rozhodit. Proto je důležité zaměřit se právě na tyto drobnosti. Udělejte si v tom určitý systém a uvidíte, že přijdete na jiné myšlenky.

Pořádek v hlavě


Jakmile si uděláte pořádek ve věcech, je čas zaměřit se na svou duši. Tento úkon bude pravděpodobně nejtěžší a vyžaduje trpělivost. Náš mozek musí každý den zpracovat tolik informací, stále něco řešit. Není divu, že se dostavuje únava a snižuje se náš pracovní výkon. My ženy máme často tendenci přemýšlet i o věcech, které vlastně nejsou tak důležité. Uklidit si v hlavě můžeme pomocí našich myšlenek, které se naučíme pořádně utřídit. Pokud si nevíte se svými myšlenkami rady a máte pocit, že je toho na vás moc, můžete se zkusit obrátit na odborníky. Psychologická konzultace a psychoterapie někdy dokáže opravdu zázraky. Možná jen potřebujete nasměrovat, ukázat tu správnou cestu, na kterou se vydat jak v osobním, tak v profesním životě. Jako doplňkovou terapii pak můžete vyzkoušet relaxační cvičení (například jógu), masáže a také meditace v podobě dýchacích cvičení. Někdy je potřeba vyzkoušet různé možnosti, než najdete přesně to, co potřebujete. Pokud tedy stále ještě váháte, pak vězte, že udělat si pořádek v životě, ve věcech i na duši má svůj smysl. Budete se cítit mnohem lépe.

Therapy Center

Žádné komentáře:

Okomentovat